7.11.2015

Isänpäivän reseptinurkka: Grillissä tirisee Tomahawk pihvi

Jos kaupan lihahyllyjä katsoi tarkasti kuluneena kesänä, näytti vahvasti siltä, että eräs itselle uusi tuttavuus oli löytänyt tiensä grillaavan pihvikansan tietoisuuteen. 
Kyseessä on tomahawk-pihvi eli miehekäs yli kilon köntti naudan kyljystä luun kera. Yhdestä tomahawkista syö hieman nälästä riippuen 2-4 henkilöä. Meillä kilon "kirves" riitti nelihenkiselle perheelle runsaiden lisukkeiden kera.

Patarumpu valottaa tätä herkkua seuraavasti:
Tomahawk on jenkkityyliin leikattu paksu, noin kilon painoinen naudan kyljys pitkällä luulla. Tästä näyttävästä grillimestareiden unelmasta riittää syötävää useammalle lihan ystävälle kerralla. Huippulaadukkaan mureutetun tomahawk-pihvin kilohinta on [tietyissä vihreän kortin perhemarketeissa] alle 20 euroa.
 Tomahawkien liha on peräisin pihvikarjan kasvatukseen erikoistuneilta suomalaisilta tiloilta. Näiden syötäväksi kasvatettujen rotujen (mm. Hereford, Limousin ja Aberdeen Angus) pihviliha eroaa tavallisesta naudanlihasta maullaan, mureudellaan ja mehevyydellään. Rotukarjan lihoja vielä raakakypsytetään muutaman viikon ajan, jotta lihan mureus olisi huipussaan.
Ja nyt kun vesi on jo sopivasti herahtanut kielelle, 
siirrytäänpä valmiin lopputuloskuvan kautta itse ohjeeseen:





Ota liha huoneen lämpöön tunti ennen grillaamista, että se lämpenee kokonaisuudessaan ja kypsyy tasaisesti. Poista turhat kalvot lihasta. Yhdistä kuivamausteet ja mausta liha. Anna maustua hetki ennen grillaamista.


Asettele hiilet grillin toiselle puolelle tai jos käytät kaasua, kuten me, niin säädä toinen puoli kuumemmaksi kuin toinen. Nosta liha kuumaan grilliin ja grillaa lihaan kaunis pinta molemmin puolin. Nosta liha sitten grillin sille puolelle, jossa ei ole hiiliä tai kaasulla viileämmälle puolelle (epäsuora grillaus) ja grillaa kannen alla kunnes sisälämpö on 56 astetta. Anna vetäytyä foliossa noin 15 minuuttia.


Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Yksinkertaista ja simppeliä, mutta ai että miten hyvää.

Kyytipojaksi vaikka viimeisessä kuvassa vilahtavia bataattiviipaileita ja kasvisnyyttejä sekä raikasta vihersalaattia. Goooood. Aika monen iskän tulevaa tai jo olevaa lempiherkkua, voisin veikata.



  



Sanoihan sen jo eräs tv-mainoskin; aina on hyvä sää grillata.

Hyvää Isänpäivää huomiselle !



4 kommenttia:

Sana on vapaa, kiitos kommenteistasi!