17.8.2014

Pysähdy hetkeksi. Ole läsnä.

Niitä harvoja kertoja, kun tämä postaus tulee ulos prikulleen samana päivänä kuin kynnet on tehty. Instassa huomasin Kynnet iskussaan Sinin postanneen vihreät kynnet masennuksen tietoisuuden lisäämiseksi. Ja kun tarkemmin katselin, löysin muitakin tänään tästä tärkeästä asiasta informoijia. Masennusta eli diagnosoitua depressiota luonnehtii koettu ja usein muillekin nähtävissä oleva apeuden, toivottomuuden ja alavireisyyden tila. Masennus usein häiritsee sosiaalista kanssakäymistä ja alentaa elämänlaatua. Sekä depressiota sairastavan että hänen läheistensä on erittäin tärkeä ymmärtää, että masennustilat eivät ole tahdonalaisia tiloja, joista voisi vain päättää päästä eroon "lakkaamalla surkuttelemasta ja lähtemällä lenkille" tai "ottamalla itseään niskasta kiinni". Mitä vakavampi masennus on kyseessä, sitä vähemmän tahdonvoimalla on potilaan voinnin kanssa tekemistä.


TherapiaFennica ja wikipedia kertovat asiallisesti millaisia oireita depressiossa on
Masennuksen oireet voivat olla monenlaisia ja tämän takia varsinkin nuorilla ja vanhuksilla sitä voi olla vaikea havaita. Oireet, jotka toisilla viittaavat lievä-asteiseen masennukseen, voivat toisilla olla normaalia käytöstä. Masennuksen voi kuitenkin tunnistaa muutamien yleisten oireiden perusteella. Masennuksen keskeinen oire on vakava ja pitkäkestoinen mielialan lasku. Tämän lisäksi esiintyy tarmon ja toimeliaisuuden puutetta. Masentuneen kyky nauttia asioista ja tuntea niihin mielenkiintoa on heikentynyt ja pienikin ponnistus johtaa uupumukseen. Kyky nauttia asioista ja tuntea niihin mielenkiintoa on heikentynyt. Masennukseen saattaa liittyä myös itsetuhoisuutta ja ajatuksia tai puhetta kuolemasta tai itsemurhasta. Lisäksi masentuneella voi olla perusteettomia tai kohtuuttomia itsesyytöksiä, ruokahalun muutoksia, unettomuutta tai liikaunisuutta sekä keskittymiskyvyn ja muistitoimintojen heikkenemistä. Masennuksessa saattaa esiintyä arvottomuuden tunnetta, ärtyneisyyttä, itkuisuutta tai vaikeuksia itkeä, vähentynyttä seksuaalista mielenkiintoa ja aktiivisuutta, painon muutoksia, päänsärkyä, vatsavaivoja ja epämääräisiä kipuja.
Kiinnitä siis huomiota läheisiisi ja ystäviisi, jos heidän käytöksensä muuttuu vetäytyneemmäksi ilman syytä. Et voi koskaan tietää, mitä hänen elämässään on tapahtunut.


  
Muutama sananen myös teemaan tehdyistä kynsistä. Pohjalla Maybellinen Bleached Neons -kokoelman Chic Chartreusea kaksi kerrosta. Liu'ussa Wild & Mildin Wall Street sekä GT:n Sea Bug. Päälle asettelin vielä vihreitä läpikuultavia strasseja. Kyllä näillä jaksaa taistella masennusta vastaan. Jaksa sinäkin.


Pidä huolta läheisistäsi. Ole läsnä.

6 kommenttia:

Sana on vapaa, kiitos kommenteistasi!